Ilmanvaihto

Lue aihealueestaicon-read-more

Toimiva ilmanvaihto on tärkeä osa asukkaiden hyvinvointia ja rakennuksen kuntoa. Tämän sivun ohjeilla voit itse huolehtia, että kotisi ilmanvaihto toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

Näin huolehdit kotisi ilmanvaihdosta

Ilmanvaihdossa on vikaa, jos

  • ikkunoiden sisäpinta huurtuu tai jäätyy.
  • rakenteiden pinnalle tiivistyy kosteutta.
  • hajut ja käryt leviävät huoneistossa tai toisista asunnoista.
  • huoneilma on jatkuvasti tunkkainen.
  • kylpyhuone kuivuu peseytymisen jälkeen hitaasti.

Poistoilmaventtiilit

Poistoilmaventtiileitä on mm. kylpyhuoneessa, WC:ssä ja keittiössä. Näissä tiloissa on oven alla ilmarako, josta ilma pääsee siirtymään. Venttiilit on säädetty olemaan aina auki. Tukittu, poistettu tai väärin säädetty venttiili häiritsee sekä omaa että naapurien ilmanvaihtoa.

Poistoilmaventtiilien oikean toiminnan voi tarkastaa helposti itse laittamalla wc-paperin palan venttiilin eteen. Poistuvan ilmavirran tulisi kannatella paperia.

Venttiilit on hyvä puhdistaa 2-3 kertaa vuodessa, keittiön venttiilit vielä useammin.

Näin puhdistat poistoilmaventtiilin:

  • tartu molemmin käsin reunoista kiinni.
  • irrota painamalla ja kiertämällä vastapäivään tai vetämällä suoraan ulos.
  • pese venttiili astianpesuaineella.

Korvausilmaventtiilit

Korvausilmaventtiilit sijaitsevat asuinhuoneiden ulkoseinän yläosassa, ikkunoiden yläpuolella tai tuuletusluukuissa. Niissä on yleensä suodatin, joka suodattaa karkean pölyn ulkoilmasta. Puhdista venttiili ja vaihda suodattimet säännöllisesti 1-2 kertaa vuodessa. Oman asuinalueen ilmanpuhtaus ja esimerkiksi liikenteen vilkkaus vaikuttaa puhdistustarpeeseen.

Jos asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, makuu- ja olohuoneissa on tuloilmaventtiilit, joiden kautta suodatettu ja lämmitetty tuloilma saapuu. Pidä tuloilmaventtiilit aina auki.

Tiivistä ikkunat oikein

Jos korvausilma tulee asuntoosi ikkunarakenteista, huolehdi, että ikkunat on tiivistetty oikein:

  • ulkoikkunan tiivisteessä on noin 20 cm rako keskellä alhaalla.
  • sisäikkunassa vastaava rako on keskellä ylhäällä.

Liesikupu

Liesikupu on tärkeä osa koneellista ilmanvaihtoa, koska sen kautta poistetaan asunnon ilmaa. Jos liesikuvussa on säätimet, voit itse ohjata ilmanpoiston tehoa. Mikäli säätimiä ei ole, ilma poistuu automaattisesti.

Liesikupua ei pidä käyttää ilman rasvasuodatinta, koska se estää poistoilmakanavien turhan likaantumisen. Ruoan käryt poistuvat tehokkaimmin kun keittiön ikkunat ja parvekeovi ovat kiinni ruoanvalmistuksen ajan. Silloin käryt eivät leviä muualle asuntoon tai naapuriasuntoihin.

Pese liesikuvun tai liesituulettimen rasvasuodatin 2-3 kertaa vuodessa käsin tai astianpesukoneessa.

Liesituuletin

Liesituuletin tehostaa keittiön ilmanvaihtoa ruoanlaiton aikana. Muista sammuttaa liesituuletin ruoanlaiton jälkeen. Noudata laitevalmistajan ohjetta rasvan- ja kärynsuodattimen huollossa ja uusimisessa. Yleensä kärynsuodatin on uusittava vähintään parin vuoden välein.

Lähetä juttu itsellesi sähköpostiin, niin se pysyy muistissa ja voit palata siihen paremmalla ajalla.

Muistutuksen lähettäessäsi hyväksyt, että sähköpostiosoitteesi tallennetaan Kojamo Oyj:n tietokantaan. Osoitetta käytetään ainoastaan sähköpostimuistutusten lähettämiseen. Lisää tietoa henkilötietojesi käytöstä Kojamo-konsernissa saat täältä.